Vad äter du E-gentligen?

Läser detta på Mama Mias hemsida ang. kost för gravida. Nyttig information som alla bör ta till sig, gravid eller inte.

Långt blir det, men läs på, din kropp kommer tacka dig!


Tillsatser
Idag är konserveringsmedel, färgämnen, aromer och konsistensgivande tillsatser standard i var och varannan produkt i butikerna. Tillsatser i maten används ofta för att socker, fett eller köttsubstans har tagits bort, eller för att maten är hårt processad och därmed tappat mycket smak. Tillsatserna ger längre hållbarhet och en lägre kostnad att producera då mindre äkta vara går åt. Dessa produkter kan framstå som billiga, men näringsvärdet per krona kan vara lågt eftersom man betalar för vatten och tillsatser istället för äkta vara.


Flera tillsatser har blivit ifrågasatta ur hälsosynpunkt. Nedan följer en lista av de som anses vara mest tveksamma:

  • E621 (MSG/ Natriumglutamat) och de andra "Glutamaterna". Dessa är smakförstärkare och finns t.ex. i buljong, färdigmat, kräftor och räkor i lag, smaksatta chips och kryddblandningar. E621-E624 har undersökts av forskare internationellt. Vissa av effekterna som misstänks orsakas av glutamaterna är svåra alleriska reaktioner, epileptiska anfall hos epileptiker, fosterskador, m.m. I 14 olika djurarter har glutamat orsakat hjärnskador.
  • Transfetter – finns i margarin, glass, kex, kakor, choklad, buljongtärningar, mm. Transfetter ("härdat fett") är hälsofarliga fettsyror som resulterar från en kemisk process när naturligt fett utsätts för högt tryck och hög temperatur. Åldersdiabetes och hjärt- och kärlsjukdomar anses kunna orsakas av transfetter .
  • Artificiella sötningsmedel – t.ex E951 (aspartam) och E955 (sukralos). Dessa används i ett mycket brett spektrum av produkter, såsom godis, läsk och lightdrycker. Aspartam anses kunna orsakar bl. a. diarré, svår depression och svårighet att bli gravid. Svenska forskare har också visat att den stör kroppens insulinproduktion och balans. Sukralos är ett nytt sötningsämne som är både miljö- och misstänkt hälsofarlig.
  • Sojalecitin (E322) – finns i t.ex.margarin och choklad och används för att ge en produkt en viss konsistens (margarin) eller för att få fett att blanda sig med vätska. Sojalecitin i sig anses inte vara farlig. Dock används ofta hexan – en extremt cancerframkallande substans – för extraktion av soja lecitin från sojabönor. Rester av hexan kan finnas i sojalecitin som sedan tillsätts i maten.
  • AZO-färger – används i godis, cocktailbär, stenbitsrom, m.m. Deras kollektiva benämning beror på att de är kemiskt besläktade. (E 102 - gul, E 110 - orange, E 122 - rött, E 123 - rött, E 124 - rött, E 128- rött, E 129 – rött, E151- svart, E 154- brun, E 155- brun, E 180 - rött). Dessa var förbjudna i Sverige fram tills 1999 pga av deras starka allergi- och cancerframkallande egenskaper. Dock fick detta ändras 1999 pga tvingande EU-lagstiftning.
  • E249-252 (Kaliumnitrit, Natriumnitrit, Natriumnitrat/"Salpeter", Kaliumnitrat/"Salpeter"). Dessa finns i princip alla chark- och processade köttprodukter. Dessa anses kunna orsaka svåra allergiska reaktioner, cancer, förgiftning, fosterskador, genetiska skador, m.m.

 

Mer om tillsatser (Kicki’s förhållningssätt till tillsatser)
Även om det finns gränsvärden som anses vara "ofarliga" för alla godkända tillsatser, är det ändå logiskt att välja bort dem. Godkännandet av tillsatserna görs ofta baserat på studier som är utförda av själva producenterna. Dessutom saknas studier på hur tillsatserna reagerar när de kombineras med andra tillsatser, den s k cocktaileffekten är relativt okänd. E200-E202 kombinerat med E249-252 bildar t.ex. mutagena kemiska föreningar som vissa forskare påstår skapa bestående ärftliga skador.

Observera att inte alla tillsatser behöver utmärkas med E-nummer, t.ex. alla former av modifierad stärkelse som är kemiskt framställda och har en molekylstruktur som kroppen inte känner igen. Det gäller också s k aromer eftersom de anses vara affärshemligheter såsom vinnande recept. Det finns ingen tillgänglig information om hur aromer (läs: kemikalier) påverkar människokroppen.

Riktigt bra mat lagas från riktiga råvaror, dvs färsk fisk, färskt kött och färska frukter och grönsaker. Det behöver inte vara dyrt, det kan tvärtom spara pengar. Genom att undvika några av de värsta tillsatsprodukterna kommer du att äta mer hälsosamt och få mer för dina pengar.


Här kommer några enkla tips som drastiskt kommer att sänka din tillsatskonsumtion:
 

  • Undvik lightprodukter. Matlagningsgrädde och light crème fraiche innehåller nästan alltid tillsatser. Välj 40%-ig vispgrädde.
  • Undvik sötade yoghurtar. Nästan alla innehåller aromer och modifierad stärkelse samt för mycket socker. Köp naturell och söta med ekologisk sylt, honung eller frukt istället.
  • Köp salt utan tillsatser. De flesta märken innehåller klumpförebyggande medel, t ex E536. Dessa syntetiska medel innehåller det dödliga giftet cyanid och jag vill åtminstone inte ha det i mitt salt ens i små mängder. Herbamare örtsalt, Himalayasalt , Bergssalt eller flingsalt innehåller salt och inget annat.
  • Undvik aromat, buljongtärningar och smaksatta chips. Köp naturella lättsaltade chips, helst ekologiska.
  • Välj korv med minst 70% kött, mängden tillsatser i de korvarna är mindre än i korvar med lägre kötthalt. Ät inte charkprodukter alltför ofta.
  • Låt bli sockerfritt tuggummi, halstabletter och lightläsk med aspartam.
  • Köp inte ketchup med sukralos. Den vanliga med socker är oändligt mycket bättre.

 

Jag vill inte få i mig alla dessa tillsatster och definitivt INTE att mitt oföda barn ska få i sig dem! Så därför har jag nu gjort en liten lista som får följa med mig till affären varje gång.





Kommentarer
Postat av: Mamma Mimmi

En nyttig sammanfattning för alla människor oavsett graviditet eller ej att ha i bakhuvudet. Vänta bara tills du har ett ltet knyte att mata med sked, då växer eko/jordmodern i dig till monstruösa nivåer ;-)

2010-03-09 @ 18:38:07
URL: http://mimmismammaliv.blogspot.com/
Postat av: emliscious

förlåt mitt språk! men så jävla äckligt!

2010-03-11 @ 21:36:45
URL: http://emliscious.blogspot.com/
Postat av: Kotte

Mimmi: Skrämmande är det. Kan tänka mig att jag kommer lusläsa allt som bebin ska äta.

Emelie: Ja, helt rätt, SÅ jävla äckligt. Och konstigt att det det är fullt tillåtet!

2010-03-12 @ 10:03:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig till nästa gång.

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0