Underbar vecka!

Måndag, det regnar. Så skönt, känns riktigt uppfriskande. Hoppas på att snön som ligger på båtklubben regnar bort för i helgen måste vi börja båtfixa.

Vi har ledigt även skärtorsdag på jobbet så den här veckan är bara 3 arbetsdagar. Yahy! Sååå trevligt.


Hoppas ni får en underbar måndag, den sista i mars. Nu är det snart vår på riktigt :)
Baka eget

Ibland saknar jag en köksassistens. Som igår när jag ville baka dinkelbröd. Visst går det med lite jävlaranamma och starka armar, men jobbigt är det.

Önskar mig en Ankarsrum Assistent AKM6120B, som ska vara en av marknadens bästa. Inte lika snygg som en Kitchen Aid, men utseende är ju inte allt.
Nå, efter lite slit igår så blev det ändå två limpor dinkelbröd med torkade aprikoser i. Så gott att äta eget bröd och skönt att veta exakt vad som är i brödet.

  I boken där bakom finns underbara recept på marmelader.Doften av nybakt bröd...


Vuxenpoäng klirrade!

En Teutonia Mistral S beställd, efter totalt 3 timmar i barnvagnsaffärer.
Vuxenpoäng :)


En sådan här, men i brunt.Barnvagnsdjungel

Det är en djungel därute, en barnvagnsdjungel.
Hur ska man kunna välja bland vagnar när vi inte vet ett jota om sådant?
Den vi fastnat för i utseende har fått bra testbetyg, det är ju nice...

Ca 12 veckors leveranstid, dags att bestämma sig, typ NU!Bland kanelbullar och lantluft

Helgen har spenderats hos mina föräldrar.
Där på landet kopplar vi av, blir serverade god mat och blir kramade.

På lördagsmorgonen vid frukost bakades det kanelbullar. Mannen mäkta imponerade av mammas fart vid bakbordet, strax efter hon ställde fram ingredienserna så var bullarna färdiggräddade. Blir nog så efter år av bakande. När vi bakar bullar eller kakor tar det en halv evighet plus att köket behöver storstädas efteråt...
Nygräddade kanelbullar efter frukost är lyxigt, tack mamma!


Kullerbyttor

Vaknar av att bebisen gör kullerbyttor så hela min mage stormar. Otroligt kul att titta på magen som ändrar form samtidigt som det känns helskumt när h*n rullar runt där inne.

Snacka om att vakna med ett leende på läpparna!
Kärlek!


Äntligen vår!

För visst är det vår när fåglarna kvittrar ikapp, när solen lyser vackert redan tidigt på morgonen, när gatorna börjar komma fram under isen.

Vinterkängorna har fått stanna hemma i hallen hela veckan, sneakers är det som gäller. Så snart de städar bort grus och salt från gatorna så får även vårstövlar komma ut på vårrus.

Känner mig lite som en ko, ni vet när de rusar ut på vårängen i hagen efter en vinter i ladugården och snödrivor. De hoppar och sprätter, muuar och springer runt, fyllda av livskraft och glädje. Tar man bort muuandet så är det likandant för mig. Varje morgon fylls jag av en sådan härlig energi, den älskade våren verkar äntligen vara här.
Dyra drömmar...

Idag var vi på båtmässan.
Vi hittade en båt, blev kära och funderar allvarligt på att köpa en ny båt.

Det är roligt att vi tycker om samma saker, men här vore det bra om någon av oss tyckte annorlunda och sa stopp... nu föll vi hårt för samma båt.

Svindlande dyrt ser det ut att bli...

Men vi spenderar ju hela sommaren i skärgården och med bebis på gång behövs en större båt. :)
:)


Nu ska det gräddas våfflor till kvällsmat.24 veckor...

... så länge har jag tydligen varit gravid! Inne på 25:e veckan nu och är helt kär i min stora mage.
Det är en obeskrivligt häftig känsla att känna en lite parvel växa i magen. Hur h*n sparkar och förflyttar sig.

Fylls av kärlek när mannen ligger nära magen och pratar och sjunger för bebin. Älskar att vara gravid visar det sig :)

Idag är det 109 dagar till beräknat datum. Det är 15 helger/veckor eller 3 ½ månad. :)

♥♥♥Kärlek!♥♥♥Le Rouge!

Igår fyllde finaste mannen år.
Vi firade med marmeladsmörgåsar på morgonen och ett besök på Le Rouge på kvällen.

Le Rouge... Melker Andersson... Lycka!
Sååå god mat!
Chevre chaud med granatäpple till förätt, grillad tonfisk som varmrätt till mig och grillade lammkotletter till mannen. Trots att vi var så mätta att magarna höll på att spricka så beställde vi in en crème brûlée med mango och passionsfrukt till dessert. My god! Så god middag har vi inte ätit sedan ... ok, sen Rom för två veckor sedan, men ack så gott det var.

Inte heller så dyrt som vi hade väntat oss. Middag för två (med delad dessert) och två glas vin till mannen (som förövrigt luktade så gott att jag tittade på magen och morrade lite tyst åt bebin) gick på 1200 kr.

Underbar Moulin Rouge miljö! Bra personal och underbar totalupplevelse. Ett besök rekomenderas absolut.

Vad äter du E-gentligen?

Läser detta på Mama Mias hemsida ang. kost för gravida. Nyttig information som alla bör ta till sig, gravid eller inte.

Långt blir det, men läs på, din kropp kommer tacka dig!


Tillsatser
Idag är konserveringsmedel, färgämnen, aromer och konsistensgivande tillsatser standard i var och varannan produkt i butikerna. Tillsatser i maten används ofta för att socker, fett eller köttsubstans har tagits bort, eller för att maten är hårt processad och därmed tappat mycket smak. Tillsatserna ger längre hållbarhet och en lägre kostnad att producera då mindre äkta vara går åt. Dessa produkter kan framstå som billiga, men näringsvärdet per krona kan vara lågt eftersom man betalar för vatten och tillsatser istället för äkta vara.


Flera tillsatser har blivit ifrågasatta ur hälsosynpunkt. Nedan följer en lista av de som anses vara mest tveksamma:

 • E621 (MSG/ Natriumglutamat) och de andra "Glutamaterna". Dessa är smakförstärkare och finns t.ex. i buljong, färdigmat, kräftor och räkor i lag, smaksatta chips och kryddblandningar. E621-E624 har undersökts av forskare internationellt. Vissa av effekterna som misstänks orsakas av glutamaterna är svåra alleriska reaktioner, epileptiska anfall hos epileptiker, fosterskador, m.m. I 14 olika djurarter har glutamat orsakat hjärnskador.
 • Transfetter – finns i margarin, glass, kex, kakor, choklad, buljongtärningar, mm. Transfetter ("härdat fett") är hälsofarliga fettsyror som resulterar från en kemisk process när naturligt fett utsätts för högt tryck och hög temperatur. Åldersdiabetes och hjärt- och kärlsjukdomar anses kunna orsakas av transfetter .
 • Artificiella sötningsmedel – t.ex E951 (aspartam) och E955 (sukralos). Dessa används i ett mycket brett spektrum av produkter, såsom godis, läsk och lightdrycker. Aspartam anses kunna orsakar bl. a. diarré, svår depression och svårighet att bli gravid. Svenska forskare har också visat att den stör kroppens insulinproduktion och balans. Sukralos är ett nytt sötningsämne som är både miljö- och misstänkt hälsofarlig.
 • Sojalecitin (E322) – finns i t.ex.margarin och choklad och används för att ge en produkt en viss konsistens (margarin) eller för att få fett att blanda sig med vätska. Sojalecitin i sig anses inte vara farlig. Dock används ofta hexan – en extremt cancerframkallande substans – för extraktion av soja lecitin från sojabönor. Rester av hexan kan finnas i sojalecitin som sedan tillsätts i maten.
 • AZO-färger – används i godis, cocktailbär, stenbitsrom, m.m. Deras kollektiva benämning beror på att de är kemiskt besläktade. (E 102 - gul, E 110 - orange, E 122 - rött, E 123 - rött, E 124 - rött, E 128- rött, E 129 – rött, E151- svart, E 154- brun, E 155- brun, E 180 - rött). Dessa var förbjudna i Sverige fram tills 1999 pga av deras starka allergi- och cancerframkallande egenskaper. Dock fick detta ändras 1999 pga tvingande EU-lagstiftning.
 • E249-252 (Kaliumnitrit, Natriumnitrit, Natriumnitrat/"Salpeter", Kaliumnitrat/"Salpeter"). Dessa finns i princip alla chark- och processade köttprodukter. Dessa anses kunna orsaka svåra allergiska reaktioner, cancer, förgiftning, fosterskador, genetiska skador, m.m.

 

Mer om tillsatser (Kicki’s förhållningssätt till tillsatser)
Även om det finns gränsvärden som anses vara "ofarliga" för alla godkända tillsatser, är det ändå logiskt att välja bort dem. Godkännandet av tillsatserna görs ofta baserat på studier som är utförda av själva producenterna. Dessutom saknas studier på hur tillsatserna reagerar när de kombineras med andra tillsatser, den s k cocktaileffekten är relativt okänd. E200-E202 kombinerat med E249-252 bildar t.ex. mutagena kemiska föreningar som vissa forskare påstår skapa bestående ärftliga skador.

Observera att inte alla tillsatser behöver utmärkas med E-nummer, t.ex. alla former av modifierad stärkelse som är kemiskt framställda och har en molekylstruktur som kroppen inte känner igen. Det gäller också s k aromer eftersom de anses vara affärshemligheter såsom vinnande recept. Det finns ingen tillgänglig information om hur aromer (läs: kemikalier) påverkar människokroppen.

Riktigt bra mat lagas från riktiga råvaror, dvs färsk fisk, färskt kött och färska frukter och grönsaker. Det behöver inte vara dyrt, det kan tvärtom spara pengar. Genom att undvika några av de värsta tillsatsprodukterna kommer du att äta mer hälsosamt och få mer för dina pengar.


Här kommer några enkla tips som drastiskt kommer att sänka din tillsatskonsumtion:
 

 • Undvik lightprodukter. Matlagningsgrädde och light crème fraiche innehåller nästan alltid tillsatser. Välj 40%-ig vispgrädde.
 • Undvik sötade yoghurtar. Nästan alla innehåller aromer och modifierad stärkelse samt för mycket socker. Köp naturell och söta med ekologisk sylt, honung eller frukt istället.
 • Köp salt utan tillsatser. De flesta märken innehåller klumpförebyggande medel, t ex E536. Dessa syntetiska medel innehåller det dödliga giftet cyanid och jag vill åtminstone inte ha det i mitt salt ens i små mängder. Herbamare örtsalt, Himalayasalt , Bergssalt eller flingsalt innehåller salt och inget annat.
 • Undvik aromat, buljongtärningar och smaksatta chips. Köp naturella lättsaltade chips, helst ekologiska.
 • Välj korv med minst 70% kött, mängden tillsatser i de korvarna är mindre än i korvar med lägre kötthalt. Ät inte charkprodukter alltför ofta.
 • Låt bli sockerfritt tuggummi, halstabletter och lightläsk med aspartam.
 • Köp inte ketchup med sukralos. Den vanliga med socker är oändligt mycket bättre.

 

Jag vill inte få i mig alla dessa tillsatster och definitivt INTE att mitt oföda barn ska få i sig dem! Så därför har jag nu gjort en liten lista som får följa med mig till affären varje gång.

Äntligen...

... så börjar det bli grönt på DN:s sista blad. Väderkartan visar varmare väder och sol fyra dagar framåt. Solen möter våra trötta kinder när vi går mot jobbet och väcker oss. Underbar start på måndagsmorgonen!

Helgen har fyllts med flyttlass från lägnheten jag hyrt ut och nu sålt, saker som flyttat från en källare till en annan. Gos med liten bebis, min fina systerson som liknar en liten Rumpnisse. Fylls med värme när mannen bär runt på det lilla knytet, snart är det våran lilla bebis han bär på!Bilder från bröllop och Rom

Vi har ännu inte fler bilder än de som vi tog på bröllopet, därmed få på oss... de kommer senare :)


Vi firade vårat bröllop med nära vänner en hel helg på Grinda.Våra vackra ringar och den söta buketten.Min man ♥ har lite svårt med tårtuppskärningen (precis innan jag började skratta så tårarna sprutade...)
Vår bebis sparkade sig glatt genom dagen och kvällen, magen putar ♥Vi fick som vi önskade, underbar vinterskrud på Grinda. Obeskrivligt vackert!En liten rest från sommarens aktiviteter...Här vigdes vi, på Grinda Värdshus.
Snön utanför ligger meterdjup.


ROMA

Vi fick underbart väder i vårat älskade Rom, många dagar med sol.
Klättrade upp i kupolen i St:Peterskyrkan, otrolig utsikt!  Vi kom nära Jesus :)Magen växte så det knakade under veckan i Rom!Sista dagen bjöd på sommarvärme. Att sitta nära, nära och läsa i en trappa med utsikt över Colosseum är balsam för själen!

♥♥♥ Kärlek ♥♥♥


Psst

Hemma igen.
Gift.
Störrre mage.
Saknar redan Rom.

Jobbmailen svämmar över, återkommer senare med bilder och ord.RSS 2.0